2011-05-09 15:08:30• hírek • Póti Orsolya

Felkészülnek a vészhelyzetekre

Rodica Borlan igazgatónő
Rodica Borlan igazgatónő

A Romániai Nemzetközi Vöröskereszt szatmárnémeti szervezete együttműködve a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fiókszervezetével közös projektet indított „Be Prepared - Felkészülve" címmel az év elejétől. A projekt keretében jelenleg pszichológiai tanfolyamok, felkészítők zajlanak, illetve használati eszközök beszerzését is most bonyolítják le.

A Román Vöröskereszt Szatmári fiókszervezete, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezet 2010. december elseje és 2011. október 30-a között valósítja meg a „Be Prepared - Felkészülve" elnevezésű projektjét az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Román-Magyar Határon Átnyúló Együttműködési Program finanszírozásával.

Partnerként a projektben részt vesz a Szatmárnémeti „Szamos" Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége is. A projekt célja, hogy növelje a vészhelyzet-reagálási kapacitását Szatmár, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megye azon közösségeinek, ahol nagy a kockázata a katasztrófahelyzetek kialakulásának. Szatmár megyében Királydaróc, Majtény, Kaplony, Börvely, Kálmánd, Csomaköz, Érendréd, Érkávás, Hadadnádasd, Bogdánd, Borválaszút, Felsőberekszó, Mikola, Avasújváros és Túrterebes települések érintettek a programban.

Rodica Borlan, a Román Vöröskereszt Szatmári fiókszervezetének igazgatónője elmondta: a terv célja elsősorban a célcsoport közösségekből való önkéntesek képzése, akiket orvosi elsősegély és pszichológiai segítségnyújtásra készítenek fel. Továbbá a projekt által a határokon átnyúló intézmények közötti kapcsolatot is fejlesztik, hogy azok összhangban legyenek egymással, és azonnal cselekedni tudjanak katasztrófák és természeti csapások esetén.

Mint megtudtuk jelenleg a projekt keretében pszichológiai tréningek zajlanak, valamint különböző eszközök - fénymásológépek, laptopok - beszerzését is a napokban bonyolítják. A szatmári fiókszervezet ezen a projekten kívül még egy másik fontos programban is részt vesz, valamit az év elején több kisebb projekteket is indítottak.

A határon átívelő projekten belül feltérképezik a veszélyforrásokat, készenléti intézkedéseket hajtanak végre katasztrófa esetén, illetve kampányt szerveznek a lakosság felkészítésére, melynek keretében közel 3.000 személyt fognak tájékoztatni.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: